STATUTUL ASOCIATIEI

      Prezentare Asociatie
 
               
       FORUM BALNEAR

ASOCIAŢIA ROMÂNÃ DE BALNEOLOGIE este o persoană juridică română, organizaţie non-guvernamentală, non-profit, apolitică cu preocupari sociale, profesionale şi economice privind cercetarea ştiinţifică, protecţia mediului, educaţia şi promovarea turismului balnear, având în centrul atenţiei sale factorii naturali terapeutici, constituită din specialişti din domeniul balneologiei, pe baza dreptului liber la asociere, în conformitate cu prevederile OG 26/2000, cu privire la asociaţii şi  fundaţii.

       Asociația Română de Balneologie a fost reacreditată și pentru anul 2018 ca furnizor de Educație Medicală Continuă (EMC) de către Colegiul Medicilor din România, conform adresei nr. 3717/25/04/2018

        Publicația Balneo Research Journal a fost introdusă în Nomenclatorul Publicațiilor medicale al CMR pentru anul 2018, fiind astfel inclusă între publicațiile creditabile conform reglementărilor CMR în vigoare,  conform adresei nr. 3714/25/04/2018

Filiala ARB Cluj               Sucursala ARB Bucovina  FEMTEC 71° General Assembly and
  International Scientific Congress
  October 30th - November 4th , 2018 , Batumi (Republic of Georgia)

  THERMAE 4.O - New algorithms for health care, sustainable development and tourism

  Preliminary program: ENFRRUSCHNIT

  Abstract submission form: download and send by mail.Batumi Congress Website


  Invitation to an one day conference in Estonia, Haapsalu: "Quo vadis Estonian curative mud"

  On the 15th of November this year we will have an one day conference in Estonia, Haapsalu: “Quo vadis Estonian curative mud” which will be held by The Centre of Excellence in Health Promotion and Rehabilitation. Our Centre website is here: http://terekk.ee/en/ One part of this Centre is related to the studies of curative mud and balneological peat. We are looking for the methods how to measure the mud therapy effect. Also we are looking for the elements and compounds, which must be measure in the peloids, which have a specific effect on human body. At this moment we are able to measure three types of humic substances and also their effect is known by different scientific articles. Also we want to measure the antioxidative effect of our five curative peloids. In this conference we will talk about our local studies in that field – chemical and medical studies. 

  We are also looking for the external knowledge in that field. Therefore we want to invite you in our conference to give the overview of the evidence-based studies with the Techirghiol mud (medical and chemical part), what kind of methods you are used to prove the mud therapy effect (what analyses are work, what not, in that case) and results, what kind of elements/compounds you are measured from the mud and why (their effect on human body) and results, etc. We want to know your knowledge and experience in that field. The length of the lecture may be 45 minutes. The conference will be targeted to spa doctors, entrepreneurs in the mud and peat field and scientists. The Centre will cover the costs of the plane and two nights in Haapsalu.


  Asociația Română de Balneologie a participat la cel de al 43-lea Congres Mondial de Balneologie al ISMH din 2018 Amarante, Portugalia


  43th World Congress 
  of Medical Hydrology


  AMARANTE

  (PORTO DISTRICT)

  10 - 13 JUNE 2018
  Raport Foto al Congresului ISMH

  În cadrul Adunării Generale a Congresului ISMH de la Amarante a fost votată constituirea unui Grup de lucru pentru Laboratorul Internațional Multicentric de Cercetare Fundamentala in Balneologie, la care va participa și Asociația Română de Balneologie.


  Gala Balneară 2018

  In cadrul Congresului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, 22-26 Mai 2018, la Cluj-Napoca, au fost decernate distincții, trofee și premii colaboratorilor și prietenilor Asociației Române de Balneologie, într-un moment festiv, plin de bucurie și încărcătură emoționala. Prezentăm mai jos aceste premii.
  Asociația Română de Balneologie a participat la Congresul ESPRM de la Vilnius, Lituania din perioada 1 - 6 Mai 2018


  ESPRM 2018 - Vilnius, Lituania

  1-6 Mai 2018

       Congresul a reprezentat o deosebită ocazie de prezenta dezvoltarea domeniului în țara noastră, de a prezenta elemente reprezentative legate de sectorul balnear, de a stabili noi contacte și de a dezvolta relații internaționale de interes pentru un nivel ridicat al cooperării internaționale, deosebit de necesar pentru a determina o dezvoltare durabila a Turismului Balnear.

            Considerăm participarea Asociației Române de Balneologie la acest eveniment ca fiind un pas important pentru dezvoltarea Balneologiei și sectorului Balnear, avand in vedere pe de o parte schimbul de cunoaștere și informații necesare raportării la un nivel internațional al dezvoltării domeniului și pe de altă parte, prin  prisma legăturilor internaționale care au fost creeate cu această ocazie.

          Prezența la congres a peste 1000 de delagți din numeroase țări, interesul pentru lucrările științifice, interacțiunea cu specialiștii din domeniu reprezintă tot atâtea argumente pentru a considera necesitatea participării constante a specialiștilor la astfel de manifestări, reprezentând și o modalitare eficientă de promovare și valorificare a potențialului nostru balnear.


  Detalii cu privire la congres: http://www.esprm2018.com


  Volum de abstracte al congresului:   Abstract - Book
  Raport deplasare Statiuni Balneare TOP2018

        Asociația Română de Balneologie realizează un Top anual al stațiunilor balneare, pe baza unor criterii de evaluare specifice, transmise stațiunilor balneare. 
        La congresul de anul viitor, din luna mai, de la Cluj din perioada 22- 27 mai 2018 sunt invitați să participe alături de medici și cercetători și reprezentanți din stațiuni balneare, pentru a discuta modul în care au fost atinse criteriile specifice și a prezenta concluziile vizitelor efectuate la nivelul stațiunilor balneare.
        Pentru realizarea Topului stațiunilor balneare vor fi realizate deplasări și vor fi inițiate discuții prin care vor fi căutate cele mai bune modalități de informare, astfel încât datele prezentate să fie corelate cu obiectivul de creștere a competitivității, de promovare a dialogului constructiv și de dezvoltare a domeniului balnear.  
      La discuții sunt invitați să participe reprezentați ai autorității publice locale, medici, administratori de baze de tratament, reprezentanți media, reprezentanți ai ONG-urilor locale, investitori locali, care să prezinte contribuția lor la dezvoltarea stațiunii.
       Pană în prezent au fost vizitate următoarele stațiuni - Amara, Eforie, Techirghiol, Mangalia, Slănic Moldova, Covasna, Băile Tușnad, Sovata, Turda, Sîngeorz Băi, Ocna Șugatag și Băile Felix, ocazie cu care au avut loc discuții cu autoritățile publice locale și responsabili locali, implicați în dezvoltarea stațiunilor balneare, urmând ca în viitorul apropiat să fie desfășurate vizite în toate cele 30 de stațiuni balneare luate în analiză.
       Vizita la Amara - desfășurată în data de 10 octombrie 2017, ora 10, a culminat cu discuții avute cu Domnul Primar al Orașului Amara, Măiță Ion legate de obiectivele stațiunii, de importanța comunicării și promovării unei stațiuni balneare și de caracterul consultativ al demersurilor Asociației Române de Balneologie.
       În aceeași zi, de 10 octombrie au avut loc deplasări și în stațiunile Eforie, Techirghiol și Mangalia, ocazie cu care au fost remarcate progresele din fiecare stațiune și modalitatea de interacțiune a factorilor decizionali. Este de subliniat departamentul special pentru Turism din cadrul Primariei Mangalia, și deschiderea la dialog a conducerii Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol.
       Vizita la Slanic Moldova s-a desfășurat în data de 13 Octombrie, ora 14, ocazie cu care au fost purtate discuții cu Domnul Primar Gheorghe Baciu privind aspectele relaționale ale societății civile, obiectivul realizării unui Top al Stațiunilor Balneare, Congresul de la Cluj și oportunitatea colaborării în viitoare proiecte de interes comun.
         În data de 30 Octombrie 2017, ora 10 am vizitat stațiunea Covasna, fiind organizată o sesiune de dezbateri în sala de consiliu a primăriei cu principalii factori decizionali, medici, consilieri locali. Au fost discutate aspecte concrete privind dezvoltarea Stațiunii Covasna, locul ocupat anterior și perspective pentru viitor. Împreună cu cei prezenți am încercat să punctăm elementele pozitive în dezvoltarea stațiunii. A fost semnalată problema resurselor umane pentru dezvoltarea stațiunii.
       Tot în data de 30 Octombrie au fost vizitate stațiunile Băile Tușnad, Sovata și Turda. La Băile Tușnad și Sovata au avut loc întâlniri cu domnii Primari Albert Tibor, respectiv Fülöp László Zsolt, fiind făcute invitații de a participa la Congresul din 22-27 Mai 2018 de la Cluj și fiind prezentate criteriile de evaluare a stațiunilor balneare.
       La Turda discuțiile au fost purtate cu reprezentanții Salinei Turda, Doamna Director General Simona Baciu și Domnul ing. Ovidiu Mera, fiind prezentate criteriile de evaluare a stațiunilor balneare. Un aspect important al discuției a avut în vedere inițierea colaborării pentru desfășurarea congresului din mai 2018, Salina Turda fiind de acord să devină partener al evenimentului, urmând ca in data de 26 Mai 2018 lucrările să se desfășoare la Turda, fiind efectuată o vizită la salină.
         Pe data de 31 Octombrie, deplasarea a fost axată pe găsirea unor soluții optime la Cluj pentru desfășurarea evenimentului din luna mai a anului 2018. Îmreună cu Doamna Dr. Gabriela Dogaru, Președintele Filialei Cluj a Asociației Române de Balneologie, filială ce va asigura suportul organizațional pentru organizarea congresului pe plan local, au avut loc discuții la Rectoratul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj, fiind stabilită drept locație de desfășurare a congresului Aula Iuliu Hațieganu pentru perioada 22-25 Mai 2018, urmând ca în data de 26 Mai 2018, lucrările congresului să fie desfășurate la Turda. La Cluj am avut ocazia de a vizita și baza de tratament a Spitalului de Recuperare din Cluj.
         În data de 1 Noiembrie 2017 am desfășurat vizita în Sîngeorz Băi, ocazie cu care, dupa vizionarea stațiunii, am participat la o ședință alături de domnul Primar Traian Ogâgău și mai mulți consilieri locali ai Orașului, fiind subliniate aspecte legate de dezvoltarea stațiunii Sîngeorz Băi.
        Pe data de 1 Noiembrie 2017, ora 13.30 am ajuns în Ocna Șugatag, fiind așteptați la Centrul de informare turistică la o ședință în care au fost dezbătute principalele aspecte legate de dezvoltarea stațiunii Ocna Șugatag. Prezența media a surprins discuțiile purtate, fiind accesibile la următarele linkuri:
          În data de 2 Noiembrie 2017 am desfășurat vizita în Băile Felix, ocazie cu care, dupa vizionarea stațiunii, am participat la o ședință alături de Domnul Florian Serac, Director General al SC Turism Felix SA,  Prof. Univ. Liviu Lazăr și mai mulți medici din stațiune. A fost vizitat Hotelul Lotus Therm de 5 stele și Spitalul de Recuperare din Băile Felix, fiind apreciată baza materială excepțională și calitatea personalului de specialitate. Au avut loc discuții și cu Directorul instituției medicale, doamna Dr. Felicia Cioară.
         Deși au fost inițial programate vizite și în alte stațiuni balneare, la întoarcerea spre București, cu excepția trecerii prin Călimănești-Căciulata, programarea unui examen la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar - Arseni, promovat ulterior pentru funcția de Cercetător Științific III Biolog sp., a impus întreruperea vizitelor, urmand ca acestea să fie reluate în cadrul unor deplasări viitoare ce vor fi anunțate din timp. Ne cerem scuze celor ce nu au mai beneficiat de discuții împreună cu noi și mulțumim mult pentru înțelegere. Suntem siguri că vom stabili astfel de vizite în cel mai scurt timp.
        Încheiem acest raport prin a mulțumi tuturor pentru deschiderea la dialog și pentru expresia de colaborare arătată pe parcursul vizitelor noastre.

  Asociația Română de Balneologie și Primăria Oraşului Eforie au organizat o dezbatere privind Turismului balnear în Stațiunea Eforie

  24 Noiembrie 2017

  Primarul oraşului Eforie îşi propune să realizeze o colaborare permanentă cu factorii responsabili din turismul balnear. De aceea, administraţia locală a iniţiat o intalnire-dezbatere cu tema: Dezvoltarea turismului balnear în staţiunile Eforie Nord şi Eforie Sud, oportunităţi de colaborare cu Instituţii de profil, la care au participat reprezentanţi ai Primăriei Oraşului Eforie în calitate de gazde, Constantin Munteanu, Preşedintele A.R.B. (Asociaţia Română de Balneologie), Eugen Anatoli Covaleov, managerul Spitalului Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie, unitate ce are în administrare Clinica Grand, Baza de tratament  Steaua de Mare şi Băile Reci, precum şi reprezentanţi ai unităţilor de turism din Eforie. Concluzia desprinsa: împreună putem promova staţiunea Eforie cu toată oferta şi beneficiile ei.

  Administraţia locală încurajează folosirea resurselor naturale locale, pentru o extindere a perioadei sezonului turistic, însă, atrage atenţia şi pe această cale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale  că este nevoie urgent ca situaţia Lacului Techirghiol şi în special a exploatarii namolului sapropelic să fie clarificată, pentru ca această resursă locală să poată fi folosită prin intermediul bazelor de tratament.

  La rândul său, managerul Clinicii Grand a reamintit că aceasta unitatea este cea mai veche de pe litoral, fiind construită în anul 1930, iar din 1973 la Grand se face Cercetare Clinică. Aici, anual, timp de două sptămâni, zeci de medici rezidenţi din ţară vin să facă practică în recuperare balneară. În acelaşi timp, a fost subliniat faptul că Baza de tratament Steaua de Mare, dispune de cea mai mare capacitate de tratament. Aici s-ar putea trata în jur de 2000 de pacienţi pe zi şi, este extrem de important ca această bază să fie repusă în circuitul turistic balnear, la adevarata ei valoare.

  Hotelierii au recunoscut să extinderea sezonului estival prin segmentul de turism balnear este benefic şi reprezintă practic o ,,gură de oxigen” pentru orice investitor din Eforie. 

  Primarul Robert Nicolae Şerban a dat asigurări ca administratia locala va susţine întregul proiect de relansare al turismului balnear şi a subliniat intenţia primăriei de a fi parte în fiecare acţiune şi demers menit să promoveze potenţialul turistic şi balnear al staţiunii Eforie.

  Detalii: https://www.primariaeforie.ro/comunicate/relansarea-turismului-balnear-statiunile-eforie-nord-si-eforie-sud/   Indexare BDI  science.thomsonreuters.com

         Suntem bucuroși să anunțăm indexarea Balneo Research Journal într-o noua baza de date internațională, deosebit de importantă  și relevantă, care ne motivează și impulsionează în a continua activitatea începută în urma cu 8 ani, demonstrând că prin perseverență și muncă, atingerea unui obiectiv, dificil pentru început, devine posibilă. 

         Indexarea în EMERGING SOURCES CITATION INDEX (ESCI) link al Thomson Reuters este un pas important înainte pentru atingerea nivelului de revista cotata ISI cu factor de impact pentru Balneo Research Journal. 

       Transmitem călduros dorința noastră de a sprijini autorii interesați în publicarea rezultatelor lor academice în   Balneo Research Journal, cu speranța că astfel contribuim împreună la dezvoltarea acestui domeniu științific și beneficiem în comun de oportunități adecvate pentru dezvoltarea carierei noastre profesionale.

       Vă mulțumim așadar pentru efortul comun de pană acum și vă invităm să continuăm acest demers pentru ca împreună să fim promotorii dezvoltării balneologiei și să oferim instrumente adecvate de promovare academică a fiecăruia dintre noi.
  Raportul Asociației Române de Balneologie pentru 2017


  Asociaţia Românã de Balneologie este în primul rând ceea ce vă doriți dumneavoastră să fie - o organizație de elită pentru promovarea turismului balnear din țara noastră, un factor de progres necesar pentru dezvoltarea cercetării științifice a factorilor naturali terapeutici, un mediu academic în care ne putem exprima professional și un amfiteatru pentru a disemina rezultatele obținute în activitatea noastră științifică.

  Anul 2017 a reprezentat al 7-lea an în existenţa asociației. A fost un an al maturizării, al depășirii acelei limite, dincolo de care știi că existența organizației capătă girul experienței, sensul autocunoașterii și al echilibrului. Împreuna cu colaboratorii și partenerii noştrii, cu sponsorii, cu cei pasionaţi de munca lor în domeniul balnear, mai ales, alãturi de cei cu inima caldã am reuşit în acest an sã organizãm în primãvarã Congresul Naţional de Balneologie la Băile Govora, sa organizãm cu Societatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie Conferința SCI Day la Constanța, sã organizãm cursuri de specialitate, sã continuãm publicarea celor 4 numere anuale ale revistei Balneo-Research Journal, acum indexată ESCI, sã publicãm cãrţi şi sã participãm la manifestãri ştiinţifice internaţionale din domeniul nostru de interes. Toate aceste fapte sunt prezentate pe pagina de internet www.bioclima.ro.

  Descarcă raportul in format pdf


  Adunarea Generala a Asociației Romane de Balneologie, la ultimul Congres Național de Balneologie de la Băile Govora, 7 Mai 2017, a aprobat constituirea unor Comisii Consultative care vor lucra sub coordonarea Președintelui Asociației Române de Balneologie, Dr. Biolog Constantin Munteanu

  Aceste Comisii Consultative, nominalizate mai jos vor avea ca scop pregatirea unor documente pentru urmatorul Congres care vor defini mult mai concret problemele specifice din Statiunile Balneare in vederea realizarii Topului Stațiunilor Balneare din 2018.

  Vor fi demarate o serie de vizite în stațiunile Balneare de către Asociația Rpmână de Balneologie pentru a evalua într-o maniera cat mai obiectivă evoluția și dinamica turismului în Stațiunile Balneare.


  Comisia de cercetări şi studii asupra factorilor naturali terapeutici

  Preşedinte: Şef Lucrări Dr. Gabriela DogaruUniv. de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Spitalul Clinic de Recuperare Cluj

  Membrii

  Dr. Mihaela SuceveanuMedic primar, Director Medical Spitalul de Recuperare Covasna

  Dr. Mariana Varodi, Medic primar Ocna Sibiului

  Dr. Cristiana PetrescuMedic primar S.C Băile Govora S.A

  Dr. Daniela TărăuMedic primar Băile Olăneşti

  Şef Lucrări Vasile RusUniversitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj – Napoca

  Asistent cercetare Septimiu TriponCentru de Microscopie electronică, Universitatea "Babeş-  Bolyai", Cluj- Napoca


  Asociația  Română de Balneologie

   Comisia de cercetări şi studii asupra factorilor naturali terapeutici

   Staţiunea Balneoclimaterică Băile Tuşnad, prin S.C.Tuşnad S.A, propune

  Programul de educaţie terapeutică şi recuperare medicală pentru pacienţii cu arteriopatie cronică obliterantă

  Obiective program:

  1. De a studia eficienţa factorilor naturali terapeutici respectiv a apelor minerale carbogazoase, a mofetei, curei de teren şi bioclimei, alături de kinetoterapie , la pacienţii cu arteriopatie cronică obliterantă;

  2. De a monitoriza durata efectelor tratamentului utilizat;

  3. Dacă se reduce doza de tratament medicamentos, respectiv de vasodilatatoare periferice, hipotensoare, analgezice;

  4. De a încuraja mersul pe jos, de a reduce riscul cardiovascular, de a creşte calitatea vieţii pacienţilor.

  5. Continuarea recuperării medicale în staţiunile balneare cu profil cardiovascular prin colaborare/parteneriate cu unităţi medicale şi chirurgicale cardiovasculare.

  Coordonatori program: Şef lucrări Dr. Gabriela Dogaru

  Dr. Marieta Motricală, Kinetoterapeut Keresztes Matyas


  Comisia de Speleoterapie a Asociației Române de Balneologie

  Preşedinte: Dr. ing. Ovidiu Mera, Director Departament Cercetare, Turda Salina Durgău SA, Turda

  Membrii

  Dr. Claudia Bîlha,  Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava

  Dr. bioch. Mihail Hoteteu, Secretar General al Asociației Romane de Balneologie, 

  Dr. CS I Marian Romeo Călin, INCDT IFIN-HH, Măgurele

  Dr. Ileana Rădulescu INCDT IFIN-HH, Măgurele


  Comisia de legătură între Balneologie și componenta de Recuperare Medicală și Kinetoterapie

  Preşedinte: Dr. Călina Sînziana Silișteanu, Președinte al Sucursalei Bucovina a Asociației Române de Balneologie

  Membrii

  Kinet. Francisc Tedeus DanelciucUniversitatea Ștefan cel Mare, Suceava

  Kinet. Mihai Constantinescu,  Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava


  Congresul National de Balneologie

                                 4-7 Mai 2017, Baile Govora

  Informatii detaliate: http://bioclima.ro/Congres.php  Activitati relevante

  Asociatia Romana de Balneologie este un promotor al turismului balnear.

  42 World Congress of ISMH (Moscow, June 05-08, 2017)

  Dear colleagues! 
  We are honored to invite you to the 42 World Congress of the International Society of Medical Hydrology and Climatology 
  Please download the invitation letter here >>