Șef Lucrări, CS III, Dr. Biol. pr. Constantin Munteanu

Curriculum Google Scholar Citation 

Această pagină este rezervată jurnalului public prin care îmi doresc să transmit acele gânduri, emoții și idei prin care, cu responsabilitate, le adresez celor ce vor să le citească. Voi aduna aici și toate acele scrieri/documente/imagini/filme pe care le-am parcurs și care într-un fel s-au altul mi-au influențat existența, încercând să preiau diferite citate sau să exprim diverse comentarii. Totul în măsura timpului.

LUMINA, Constantin Munteanu / 11 Mai 2021

Biblia începe astfel: Și a zis Dumnezeu: „Sa fie lumina!”Și a fost lumina.

Și a văzut Dumnezeu lumina ca e frumoasa; și a despărțit Dumnezeu lumina de întuneric.

Evanghelia dupa Ioan: Întru’nceput era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Cuvântul Dumnezeu era. Acesta era dintru’nceput la Dumnezeu; toate printr’Însul s’au facut și fara El nimic nu s’a facut din ceea ce s’a facut.

Viata era într’Însul, si viata era lumina oamenilorȘi lumina întru întuneric lumineaza și întunericul nu a cuprins-o.

Fost-a om trimis de la Dumnezeu; numele lui era Ioan. Acesta spre marturie a venit, sa marturiseasca despre Lumina, pentru ca toti sa creada prin el. Nu el era Lumina, ci sa marturiseasca despre Lumina.

Lumina era cea adevarata, Care, venind în lume, lumineaza pe tot omul.

 

Trăim vremuri LUMINASE, cuprinse de LUMINA CUNOAȘTERII.

Dar mă întreb: Ce reprezintă LUMINA sau ILUMINAREA ?! De ce putem spune că LUMINA este ceea ce NE TREZEȘTE la VIAȚĂ, este ceea ce CEREM și CĂUTĂM, este cea care ne aduce ÎNVIEREA și definește Minunea de la Ierusalim – așa cum o percepem fiecare?

Din punctul de vedere al fizicii, atât cât ne aducem aminte, lucrurile pot fi simplu și ușor de explicat. Prin excitarea electronilor de pe diferitele orbite atomice, aceștia pierd din energie prin emiterea unor particule denumite FOTONI, care vor călători cu viteza luminii. Ei sunt cei care ajung pe retina noastră unde întâlnesc celulele foto-receptoare cu con sau cu bastonaș, și fara a mai intra în detalii, simplificând cât mai mult lucrurile, la nivelul membranei acestor celule, prin canale ionice vor lua naștere curenți ionici care se deplasează mai departe sub forma unor impulsuri nervoase până la creier, unde, la nivelul scoarței vizuale se formeaza percepții vizuale. Este foarte lungă explicația și nu este cazul să detaliez aici toate mecanismele biologice. Ar fi prea mult de explicat, dar sunt convins ca se înțelege, în mod sintetic, ceea ce vreau sa spun.

Din punct de vedere spiritual, Lumina este acea energie care ne activeaza structurile biologice și care genereaza, așa cum am spus mai devreme, „curenții ionici” pe care, la nivel biologic putem să îi explicam și pe care, prin tehnici moderne, putem să îi și vedem.

Dar această energie a fost trăită și experențial. Buddha a trăit propriu-zis ILUMINAREA și nu este tocmai imposibil ca și unii dintre noi, EU, TU și oricare alt om, prin practici specifice (poate chiar proprii, individuale), meditație, rugăciune, să experimentăm Lumina Spirituală, Să primim LUMINA, Lumina Înțelepciunii.

Tot LUMINA este și cea care definește TIMPUL, timpul existenței noastre, căci timpul, în biologie înseamnă ciclicitate – procese biologice desfășurate ciclic. Alternanța ZI/NOAPTE induce și întreține ritmul nostru biologic, care îmbracă haina unei succesiuni de procese biologice derulate ciclic la nivelul celulelor, definind ceasul molecular al existenței celulare, „ceas” care intră în armonie cu cicluri diurne și cosmice. În lumină suntem TREJI, în întuneric dormim. De LUMINĂ ne bucurăm, de întuneric ne temem și ne este frică.

Cu ocazia Sărbătorilor de Paște, trăim în fiecare an bucuria Tainică a ÎNVIERII și primim LUMINA. O înțelegem noi oare, știm ce este această LUMINĂ ?

Știm să ne bucurăm de primirea și prezența ei ? Cei mai mulți ar spune DA, ne bucurăm. Nu știu câți o înțelegem, căci pentru asta trebuie, și citez,: „SĂ NE NAȘTEM A DOUA OARĂ”.

Lumina lumânării este o reflexie a Luminii Învierii și o Fărâmă Spirituală din Lumina Înțelepciunii, pe care ne-o dorim pentru devenirea noastră „în oameni mai buni”. Prin această LUMINĂ, noi Înviem a doua oară, la un alt nivel al cunoașterii și al existenței. Știți foarte bine ce spun.

Ajuns la punctul la care vorbim de cunoaștere și autocunoaștere, voi face o paranteza.

Ca oameni, din copilărie am acumulat „programe” care să ne facă să reacționăm într-un anumit fel la viața familiala, sociala și profesionala. Am întâlnit destul de des, în ultima vreme, termenul de „programare neurolingvistică”, termen asupra căruia aș vrea să mă opresc puțin, interesat din perspectiva biologului și, indirect, în legătură cumva cu subiectul prezentării. Cu mintea deschisă, analizez comportamentul nostru care are la baza, vrem nu vrem, programe (Soft-uri) de acțiune comportamentala. Identitatea personala, umana, se subscrie unor astfel de programe psihologice creeate în timp, pe care azi le numim „programe neuro-lingvistice” engramte pe suportul hard, reprezentat de creierul nostru.

Putem oare șterge sau rescrie aceste programe dezvoltate în mintea noastră? Cu siguranță DA. Analizând ceea ce reprezintă un  program, realizăm că orice program răspunde unui scop, care, în acest caz ar fi Dezvoltarea Personala. Dar ce înseamnă Dezvoltarea Personala. Ține oare de INTELIGENȚĂ? Cu siguranță DA. Mă voi raporta la ceea ce am reținut din spusele unui Guru Indian – SADHGURU, și anume că inteligența are mai multe planuri, vreo 16, din care pentru o mai ușoară explicație, el consideră 4 mai importante:

- intelectul, cu forța lui discriminatorie, de comparare și analiza prin care putem „diseca” lumea pentru a o prelua în gândurile minții noastre;

- al doilea nivel al inteligenței este cel EGO-ului, al identității personale, al asimilării aparteneței la o anumită Familie, Societate, o anumită Profesie, Națiune, Religie. Intelectul este cel care va apara această identitate, de multe ori, prin FANATISM, cu orice preț, discriminând și îndepărtând orice poate intra în conflict cu această IDENTITATE, pe care până la urma, noi, ca indivizi și cu ajutorul celor din jurul nostru, am programat-o încă din copilărie;

- al treilea nivel al inteligenței, este reprezentat de nivelul inteligenței sistemice. Organismul nostru posedă, natural, o anumită inteligență. Este acea inteligență care transforma alimentele pe care le înghițim în parte a corpului nostru, prin ceea ce azi știm sub denumirea de anabolism, procese absolut independente de intelectul nostru. Este nivelul la care emoțiile le inundă organismul, fără ca noi să ne putem opune. În timp, ca oameni, am reușit să aducem sub un oarecare control și evoluția acestor emoții, dar explicația e lungă, și ne este acum momentul unor detalii. Cu alte cuvinte, la acest nivel, viața inteligentă a celulei este creionată de programul genetic pe care îl posedă în nucleul lor.

- cel de-al patrulea nivel al inteligenței este cel al Inteligenței Cosmice sau al Inteligenței Universale, care transcende nu doar orice ființă, ci și fiecare atom. Și fiecare atom are electroni, care prin excitare emit acele particule, FOTONI. Acest nivel traduce vibrația noastră energetică. Undele electromagnetice se transmit cu ușurință la mare distanță. Știm azi ce ușăr este să vorbim, prin intermediul unor astfel de unde, cu cineva din America sau din Japonia, ori India.

Marii Inițiați folosesc termenul de SAMADHI pentru a descrie această legătură dintre universul nostru interior, energii, curenți ionici, gânduri cu Universul Cosmic, energie, Lumina, UNDE ..., gravitație, structură spațiu-timp...

SAMADHI este, așadar, ceva dincolo de minte, dincolo chiar de manifestarea minții, dincolo de identitatea noastră individuală și de iluzia egoistă a individului, reprezentând propria noastră bulă existențiala, creeată prin .... ați ghicit „programare Neuro-lingvistică”

Să revenim, după această paranteză, înapoi la LUMINA CUNOAȘTERII.

Mulți dintre noi NU AM CONȘTIENTIZAT încă ceea ce suntem cu adevărat, ceea ce Buddha numea ANNATA – sufletul, ceva ce este dincolo de forma corpului pe care îl avem, de numele și identitatea pe care le posedăm, sau de gândurile pe care le purtăm în creierul nostru. Printr-un rezultat al transcenderii materiei, suntem rezultatul a ceea ce am consumat de-a lungul existenței noastre: apa, aer și alimente, fie ele de origine vegetala sau animala, iar tot ceea ce am consumat a devenit, în timpul vieții noastre, parte din noi, parte din corpul nostru și substratul minții noastre.

Prin forța INTELECTULUI și sub fortăreața IDENTITĂȚII pe care ne-am creeat-o începând de la naștere, trăim azi în permanență cu frica, conștientă ori inconștientă, că societatea, ceilalți, mediul înconjurător, ar putea să pună în pericol această limită externă a Sufletului nostru, reprezentată de corp și EGO, corp și EGO ce într-o zi, inevitabil, vor muri. Dar noi, prin tot felul de practici religioase, mijloace culturale, cutume și reguli morale am construit EGO-uri tot mai puternice pentru identitățile noastre cu care am populat propria junglă existențială. Pentru aceste EGO-uri, noi oamenii sacrificăm adesea LUMINA și PACEA noastră interioară, căci EGO-urile noastre se „hrănesc” cu tot mai mulți BANI, cu tot mai multă PUTERE, cu tot mai multă IUBIRE de sine și ACAPAREAZĂ din ce în ce mai mult, inclusiv din ceea ce NU ne aparține noua, ci aparține celor din jur.

Dar, VIAȚA și MOARTEA, YIN-ul și YANG-ul sunt într-un inseparabil continuum. În corpul nostru sunt celule care se nasc și celule care mor deopotrivă. Dobândim LUMINA asupra unor probleme, în vreme ce asupra altora se așterne întunericul. Răspundem prin viața noastră forțelor culturale și sociale, scriind în mintea noastră PROGRAME care să răspundă obiectivelor sociale și culturale, dar uităm de multe ori, cu desăvârșire de construcția noastră biologică, care cu siguranță se cere ILUMINATA, energizată.

Nivelurile de memorie ale minții, spiralele de memorie neuronala sunt puse să lucreze pentru creearea identității noastre mentale conștiente și a EGO-ului nostri, lucrare plasată sub MATRIXUL SOCIO-CULTURAL în care trăim, care a acaparat, ușor, ușor, toate instinctele noastre primare, subjugând frica, plăcerile și viciile noastre. Trăim azi în acest MATRIX SOCIO-CULTURAL, care și-a găsit, mai nou, propriul limbaj de editare: „PROGRAMAREA NEURO-LINGVISTICĂ”.

Vestul pragmatic, guvernat de programarea neuro-lingvistică și-a pierdut, ușor, ușor, LUMINA SPIRITUALĂ.

„Hristos a Înviat!”  - Noi toți avem aceeași datorie a Învierii, a Iluminării propriei noastre Conștiințe prin care să transcendem în Lumina Cunoașterii și a Înțelepciunii Universale.


Biblia - LINK